Mainonta | Ota yhteyttä

Haastattelussa Katkopiirto-blogin Eija

katkopiirto1Esittele itsesi.
Olen Eija Halonen, 28 vuotta, ja asun Joensuussa. Perheeseeni kuuluvat avomies, koira ja kaksi kissaa. Työkseni teen muotokuvatauluja eläimistä, lisäksi karsina -ja tervetuloa-kylttejä sekä koirien mittatilauskaulapantoja. Omaa yritystä minulla ei ole, vaan toimin niin sanotusti kevytyrittäjänä eli  laskutan osuuskuntayrityksen kautta.

Kauanko olet maalannut ja piirtänyt?
Olen piirtänyt niin kauan kuin kynä on kädessä pysynyt eli ihan pikkulapsesta saakka. Ensimmäisiä muistoja on jostain neljän—viiden vuoden iästä, kun sain lahjaksi ensimmäiset vesivärini. En suostunut menemään nukkumaan, ennen kuin olin päässyt kokeilemaan niitä.

Jaksamiseen on vaikuttanut halu tulla aina vain paremmaksi. Ilman sitä olisin lyönyt hanskat vai pitäisikö sanoa kynän, pöytään jo vuosia sitten. Ihmisten kehut ja palaute varsinkin tyytyväisiltä asiakkailta on mahtavaa ja piristää huononkin päivän. Tietenkään kaikki eivät tauluistani pidä ja paljon niitä on myös ihan suoraan haukuttu. Totta kai kritiikkiä pitää osata ottaa vastaan ja sillähän sitä oppii paremmaksi, mutta suoranainen haukkuminen ei ikinä ole kivaa ja kritiikin antaminenkin on taitolaji. Mutta ne haukut, anatomiakurssille käskyttämiset ja muu negatiivinen kritiikki vaikkei kivaa olekaan, saa sisuuntumaan, yrittämään ja harjoittelemaan vieläkin enemmän kuin pelkkä positiivinen palaute.

Tietenkin on välillä ollut sellaisia kausia, ettei piirtäminen ole kiinnostanut tai inspiraatio tuntuu puuttuvan kokonaan, mutta yleensä nämä kaudet on jääneet lyhyiksi, koska piirtäminen vain kuuluu elämääni enkä osaa olla ilman.

Mistä saat ideat töihisi?
Suurin osa tauluistani on tilaustöitä, eli teen taulun asiakkaan lähettämästä kuvasta tai useammasta kuvasta yhdistämällä. Sitten kun teen tauluja muuten vain, suurimpana inspiraationa toimivat kauniit valokuvat. Paljon tulee seurattua eri eläinvalokuvaajien sivuja. Tietenkin myös toisten ihmisten tekemät taulut sekä YouTubeen tehdyt videot piirtämisestä inspiroivat. Loistava inspiraatiopaikka on Pinterest, voin suositella sitä kaikille piirtäjille.

Lempi työsikatkopiirto3?
Tähän täytyy kyllä ehdottomasti vastata  Beeda-taulu. Taulu on iso öljyvärityö, ja se on pikkutarkin kaikista tekemistäni tauluista. Erityisesti silmät ja korvat on suosikkikohtia. Tykkään myös tehdä mustataustaisia töistä.

Tilaavatko ihmiset paljon tauluja? Onko jouluna selvä sesonki vai jakautuvatko tilaukset tasaisesti vuoden läpi?
Kyllä tauluja tasaiseen tahtiin menee, mutta joulu on ehdottomasti sesonkiaikaa. Loka—joulukuu on kaikkein kiireisintä aikaa. Pari viime vuotta on ollut huomattavasti hiljaisempaa aikaa tilausrintamalla, osasyy tähän on varmasti se, että Suomessa on kallista, ja kaikki kallistuu joka vuosi vaan enemmän, joten ihmiset joutuvat miettimään mihin rahansa laittavat. Nykyisin on myös huomattavasti enemmän tekijöitä ja kilpailua kuin reilu 10 vuotta sitten, kun itse aloitin tilaustöiden tekemisen.


Ovatko hevos- vai koirataulut suositumpia? Kumpia tykkäät itse mieluummin tehdä?

Tällä hetkellä suosituimpia ovat hevostaulut, pari vuotta sitten koirataulut. Paljon tähän asiaan tietenkin vaikuttaa oma aktiivisuus ja se, missä tauluja tulee milloinkin mainostettua.

Kummassakin on hyvät puolensa, mutta kyllä hevoset silti vievät voiton. Koirissa on toisaalta enemmän haastetta, koska eri rotujen välillä on niin paljon enemmän eroa kuin hevosissa. Jos vertaa mopsia ja saksanpaimenkoiraa, on niiden välillä huomattavasti enemmän eroa kuin vaikkapa shetlanninponilla ja suomenhevosella.

Kauanko yhden taulun tekoon menee suunnilleen aikaa?
Tähän vaikuttaa suuresti millä tekniikalla tehdään. Lyijykynätyöt ovat yleensä nopeimpia, pieni A4 kokoinen työ syntyy 6-8 tunnissa, iso öljyvärityö taas voi kaikkine välikuivumisineen viedä useamman kuukauden.

katkopiirto4Mikä on lempi aiheesi? Entä millä tyylillä tykkäät tehdä mieluiten?
Hevoset ovat aina olleet suosikki aiheeni. Tykkään tehdä sellaisia kuvia, missä tapahtuu jotain, eli esimerkiksi ratsastuskuvat tai vaikkapa hevonen, joka laukkaa laitumella kauniissa ympäristössä.

Tekniikoista lemppari on öljyvärit. Se on haastava, mutta erittäin monipuolinen tekniikka. Sillä voi tehdä joko nopeampia alla prima -tauluja tai hitaammin ohuita kerroksia käyttäen. Itse käytän enemmän kerrostamista, koska niin saan tehtyä enemmän pikkutarkkoja yksityiskohtia.

Mistä Katkopiirto-nimi tulee?
Vuonna 2010 ostin oman sivutilan, ja domainille piti keksiä nimi. Halusin nimen, joka sopisi sekä piirtämiseen että hevosiin, joten nimeksi tuli Katkopiirto, joka on hevosen päämerkki.


Oletko hevosihminen?
Olen harrastanut ratsastusta lapsesta saakka, ala -ja yläasteella kävin tunneilla, muutamilla leireillä sekä ratsastamassa naapurin ravurilla ja shetlanninponilla. Yläasteen jälkeen lähdin opiskelemaan Kiuruvedelle hevosenhoitajaksi ja suuntauduin kasvatuspuolelle. Koulun jälkeen olin parilla tallilla työharjoittelussa, ja minulla oli ylläpitohevonen reilu vuoden ajan. Olen aina ollut vähän tällainen tavallinen puskaratsastaja, eikä minua ole kiinnostanut valmentautua kilpailuja ajatellen. Ratsastuslajeista pidän erityisesti westernistä, sitä tuli harrastettua jonkun verran ja olisi ihana päästä aloittamaan joku päivä vielä uudestaan.katkopiirto6

Vinkkejä aloittelevalle piirtäjälle?
Kukaanhan ei ole seppä syntyessään, ja harva ihminen on luonnonlahjakkuus piirtämisessäkään, joten hyväksi tuleminen vaatii töitä. Piirtämään oppii vain piirtämällä, piirtämällä ja vielä vähän lisää piirtämällä.

Jos epäonnistut, älä heitä piirrosta silti pois. Ota uusia paperi ja kokeile uudestaan. Vanhoja piirroksia säästämällä tajuaa paremmin oman kehityksensä, sitä kyllä tapahtuu vaikka välillä siltä ei varmasti tunnukaan.

Kun aloitat piirtämään kuvaa, älä ala hutiloimaan ja pyrkimään mahdollisimman nopeasti valmiiksi. Käytä aikaa ja etene huolellisesti, jos huomaat alkavasi hutiloimaan loppua kohden, jätä työ kesken vaikka pariksi päiväksi, aloita sitten uudestaan ja tee työ loppuun.

Omalle työlleen myös sokeutuu helposti, kun sitä useamman tunnin on tuijottanut, joten pyydä kritiikkiä ja parannusehdotuksia muilta. Voit laittaa kuvan vaikkapa Facebookissa oleviin taideryhmiin, joita löytyy paljon.

katkopiirto5

BLOGISTA

Mistä sait idean bloggaamiseen?
Idea bloggaamiseen lähti, kun halusin välivaihekuville paikan, jossa ihmiset pääsevät näkemään ja kommentoimaan myös ilman rekisteröintiä tai nimimerkkiä. Myös taulujen tilaajat voivat seurata oman taulunsa valmistumista blogista.  Blogin pitäminen oli jo tuttua, kun olin kirjoittanut Leipikäs-blogia jo useamman vuoden, siellä oli myös välillä piirroskuvia esillä, mutta halusin ihan oman blogin pelkästään tauluille.

Onko blogitekstien keksiminen töiden ympärille vaikeaa?
Kyllä se melko vaikeaa välillä on. Minulla voi olla ensin mielessä pitkät tekstit siitä, mitä kaikkea taulusta voisi kirjoittaa, mutta siinä vaiheessa, kun avaa Bloggerin Uusi blogiteksti -sivun, kaikki häviää mielestä, ja saan sönkötettyä pari epämääräistä lausetta 😀 Onneksi taulukuvat ovat blogissani pääosassa eikä teksti ole niin tärkeää.

Kauanko olet blogannut? Onko blogisi muuttunut paljon ajan saatossa?
Katkopiirto-blogi aloitti maaliskuussa 2013 ja se on pysynyt samanlaisena alusta lähtien.

Miksi pidät blogia? Onko se teostesi esittelypaikka?
Blogissa on helppo esitellä töitä ja vaihekuvia, samalla voin myös itse seurata omaa kehitystäni. Ihmiset voivat jättää helposti kommenttia tauluista myös nimettömästi.

Oletko koskaan pitänyt muuta blogia?
Leipikäs-blogi on ollut toiminnassa vuodesta 2009, enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Blogissa oli reilu vuoden tauko, mutta viime keväänä aloitin sitä taas päivittämään, ja nykyisin blogi keskittyy lähinnä valokuvausharrastukseeni.
katkopiirto2


Teksti: Eveliina Korhonen & Eija Halonen   I   Kuvat Eijan arkistoista

Katso myös

DSC_0997-001

Kun kaikki on jo sanottu

Anniina Gullansin blogi Unelmien musta ja Emilia Kärjen Tähtisafiiri-blogi lopettivat heinäkuun alussa. Miksi naiset päätyivät lopettamaan bloggaamisen ja mitä heille nyt kuuluu?  Anniinan…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.08.2016 20:16
Kategoria: Haastattelu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heidi Mattila ei anna MS-taudin haitata hevosharrastusta

Ylöjärveläinen Heidi Mattila (37) sai MS-diagnoosin vuonna 2010. Miten aktiivisen hevosihmisen elämä muuttui sairauden myötä ja miltä tulevaisuus nyt näyttää? –…

Lue koko juttu »

Julkaistu 05.08.2016 0:01
Kategoria: Haastattelu


koulua

Hevosalan ammattilaiset: hevosen terveysneuvoja Marika Kuutti

Marika Kuutti (24) on kauhavalainen vastavalmistunut hevosen terveysneuvoja. – Voin auttaa ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.07.2016 17:23
Kategoria: Haastattelu


_17A7078

”Ratsastusjousiammunnan suurin haaste liittyy usein ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä”

Villikko Ratsukko -blogista tuttu raisiolainen Anni Jauhiainen (17) löysi ratsastusjousiammunnan valmentajansa kautta. Ratsastusjousiammunnaksi voidaan yleisesti kutsua kaikkea jousiammuntaa, joka tapahtuu…

Lue koko juttu »

Julkaistu 11.07.2016 18:26
Kategoria: Haastattelu


520

blogia

186

postausta

0

postausta tänään