Mainonta | Ota yhteyttä

Hevosalan ammattilaiset: hevosen terveysneuvoja Marika Kuutti

Marika Kuutti (24) on kauhavalainen vastavalmistunut hevosen terveysneuvoja. – Voin auttaa ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen liittyvissä asioissa. Hevosen terveysneuvoja antaa vain hoitosuosituksia, ei koskaan lääkemääräyksiä, Marika kiteyttää.

 

omakuvaEsittele itsesi.
Olen Marika Kuutti, 24-vuotias hevosalan yrittäjä. Olen kotoisin Heinolasta, mutta monen mutkan kautta ajautunut Etelä-Pohjanmaalle ja nyt asun Kauhavalla perheeni kanssa. Olen tällä hetkellä hoitovapaalla, mutta perustin helmikuussa yrityksen, Hevospalvelu Kuutin, ja teen töitä osa-aikaisesti. Hevosharrastusta on takana noin 16 vuotta, tosin tällä hetkellä minulla ei ole omia hevosia.

 

Milloin valmistuit hevosen terveysneuvojaksi?
Valmistuin juuri kesäkuussa 2016.

 

 


Mitä hevosen terveysneuvoja tekee?

Hevosen terveysneuvoja voi olla monessa asiassa apuna hevosten- ja tallinomistajille. Voin auttaa esimerkiksi ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen liittyvissä asioissa. Muistutan aina, että äkilliset sairastapaukset kuuluvat aina eläinlääkärin hoidon piiriin. En hoida sairaita hevosia, joilla ei ole eläinlääkärin tekemää diagnoosia, mutta yhteyttä voi ottaa mikäli etsii sairauteen lääkityksen ohella käytettävää tukimuotoa. Hevosen terveysneuvoja antaa vain hoitosuosituksia, ei lääkemääräyksiä. Tavoitteena on perehtyä hoidettavaan hevoseen mahdollisimman hyvin, joten omistajan on tärkeää kertoa nykytilanteen lisäksi myös kaikki tiedot hevosen menneisyydestä, esimerkiksi vanhoista vammoista ja sairauksista. Näillä tiedoilla voi nimittäin olla merkitystä sen suhteen, kuinka hevosta voidaan hoitaa. Ylipäätään avoimuus on aina parempi asia kuin jonkin tiedon pimittäminen, jotta päästään varmasti käsiksi ongelmien ytimeen.

 

Onko sinulla muita hevosalan ammatteja tai tutkintoja?
Olen valmistunut vuonna 2012 Harjun Oppimiskeskuksesta hevostenhoitajaksi ja SRL:n hevosharrasteohjaajaksi. Yrittäjänä pystyn siis palvelemaan hevosenomistajia hyvin monipuolisesti.

 

Kerro hevosen terveysneuvojan koulutuksesta.
Koulutus on yksityisen oppilaitoksen, Suomen Eläinterveydenhuolto -opiston, järjestämä ja kyseinen suorittamani kurssi oli ensimmäinen laatuaan. Hevosen terveysneuvoja saa suhteellisen laajan koulutuksen muun muassa hevosen anatomiasta, fysiologiasta, tautiopista, hevosen käyttäytymisestä ja ruokinnasta, varusteiden sovituksesta, hevosalaan liittyvästä lainsäädännöstä sekä erilaisista terveyttä täydentävistä hoitomuodoista: kasvilääkintä, homeopatia, kukkauuteterapia, Tellington touch ja ravintolisät. Hoitovapaalla ollessani mietin, kuinka voisin kehittää osaamistani ja siksi päätin hakea koulutukseen. Suurin osa opinnoista oli etäopintoja, mutta lisäksi oli kolme lähijaksoa, joilla teorian lisäksi pääsimme myös tekemään käytännön harjoituksia. Tällä hetkellä Suomessa on noin kymmenen hevosen terveysneuvojaa.

 

Hevosen terveysneuvojan toimiala on melko laaja. Onko sinulla joku osa-alue, joka erityisesti kiehtoo terveysneuvojan ammatissa? 
On ollut todella mielenkiintoista perehtyä enemmän esimerkiksi hevosen anatomiaan ja fysiologiaan sekä kuulla vierailevia luennoitsijoita. Tuntuu, että tiedonjano kasvaa koko ajan sitä mukaa, mitä enemmän asioihin perehtyy! En pysty nimeämään mitään tiettyä osa-aluetta, mikä erityisesti kiinnostaisi. Hevoset ovat todella mielenkiintoisia ja kokonaisvaltaisesti kiehtovia eläimiä, joista oppii koko ajan jotain uutta.

koulua2

Mitkä ovat omasta mielestäsi tai terveysneuvojan näkökulmasta käsin suurimpia ongelmia hevosten terveydessä? 
Suomessa hevoset voivat enimmäkseen hyvin. Toki loukkaantumisia ja sairastumisia aina silloin tällöin tulee eikä kaikkia pystykään estämään. Ihanteellisinta tietysti olisi, että joka paikassa olisi hyvät harjoitusalustat ja hevosilla käytettäisiin sopivia varusteita. Myös muut turvallisuusnäkökohdat on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi tallitiloissa, tarhoissa ja laitumilla. Ei olisi pahitteeksi pyytää joskus ulkopuolista henkilöä tarkastamaan turvallisuusasioita, sillä itse ei välttämättä osaa tarkastella tuttuja tiloja objektiivisesti.

Yksi merkittävä ongelma on kuitenkin hevosenomistajien tiedon puutteellisuus. Monilla on hevosia kotona, eikä välttämättä ole ketään ammattilaista, keneltä kysyä neuvoa. Harvemmin kukaan tarkoituksella käyttää hevosellaan epäsopivia varusteita tai ruokkii hevosta tavalla, joka ei sille olisi optimaalinen. Myös joitakin pieneltä tuntuvia asioita joskus sivuutetaan tyyliin ”sillä nyt silmät on tässä vähän vuotaneet” tai ”se nyt aina luimistelee kun satuloidaan” eikä mietitä sen enempää, mistä tämä johtuu ja pitäisikö asialle tehdä jotain.

Yleisesti ottaen hevosista pidetään kuitenkin hyvää huolta ja tahalliset laiminlyönnit ovat melko harvinaisia. Haluaisin omalta osaltani olla avuksi siten, että hevosenomistajilla olisi matala kynnys kysyä minulta apua. Jotkut ovat arastelleet varata ratsastustuntiakin, koska eivät mielestään ole kovin taitavia. Ohjaan ja autan mielelläni kaikenlaisissa tapauksissa!

 

Minkälaiset tapaukset kuuluvat terveysneuvojan työnkuvaan? Milloin sinuun voi tai kannattaa ottaa yhteyttä?
Monissakin eri asioissa. Tällä hetkellä yrittäjänä toimenkuvaani kuuluu kuitenkin eniten ratsastustuntien pitäminen ja muun muassa ex-ravurien ratsuttaminen. Mutta mikäli jokin asia hevosenpidossa tai hevosen hyvinvoinnissa mietityttää, voi minuun ottaa yhteyttä. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi sopivien varusteiden valitsemisessa auttaminen ja sovittaminen, ruokinnan suunnittelu, harjoitusohjelman suunnittelu, mikäli hevosella on jokin krooninen sairaus tai vanha vamma, jota voidaan tukihoitaa, mikäli hevosella on käytösongelmia tai hormonihäiriöitä tai sen kouluttaminen on muuten hankalaa.

 

Riittääkö terveysneuvojalta yksi käyntikerta vai pitäisikö käyntejä ottaa kuuriluontoisesti?
Riippuu täysin siitä, mitä varten käynti sovitaan. Esimerkiksi satulansovitus ei tietenkään vaadi yleensä kuin yhden kerran, mutta mikäli jotakin sairautta tai käytöshäiriötä hoidetaan vaikkapa kasvilääkkeillä tai kukkauutteilla, on seuranta aina tarpeen. Ohjeet annetaan omistajalle aina kirjallisesti ja hoitovastetta seurataan sekä tietysti tarvittaessa tehdään muutoksia suunnitelmaan.

 

Kenelle suosittelet hevosen terveysneuvojan työtä?
Koulutuksesta on hyötyä varmasti kenelle tahansa hevosten kanssa työskentelevälle. Varsinkin näin yrittäjänä koen, että on hyödyllistä, kun hevosenomistajia pystyy palvelemaan monipuolisesti ja neuvomaan monissa eri asioissa kuin että pelkästään pitäisin ratsastustunteja. Usein hevosten omistajilta tulee kysymyksiä monista asioista esimerkiksi varusteisiin ja ruokintaan liittyen. Joitakin vinkkejä olen tähänkin mennessä antanut esimerkiksi ratsastustunnin yhteydessä, mutta siinä ei yleensä ole aikaa perehtyä asiaan sen enempää.

 

Kerro tavallisesta työpäivästäsi.
Työskentelen tällä hetkellä osa-aikaisesti eli käyn yleensä iltaisin yhdessä tai kahdessa paikassa pitämässä tunteja ja viikonloppuisin 3-4 paikassa. Kotona hoidan muun muassa yrityksen kirjanpitoa ja suunnittelen tunteja.

 

Näkyvätkö terveysneuvojan ammatti ja opinnot jotenkin hevosenpidossasi, ja jos, niin miten?
Tällä hetkellä minulla ei ole omia hevosia, mutta asiakkaiden hevosten ratsastamisen lisäksi käyn säännöllisesti ratsastamassa omien opettajieni valvovien silmien alla. Etsin kuitenkin paraikaa itselleni nuorehkoa hevosta, jolla olisi potentiaalia varsinkin kouluradoille, sillä vaikka pidän myös esteratsastuksesta, kouluratsastus tuntuu minulle sopivammalta lajilta. Tavoitteenani on myös jatkaa opintoja niin, että lähivuosina suorittaisin ratsastuksenohjaajan tutkinnon ja tätä ajatellen olen myös etsinyt sopivia hevosia. En usko, että terveysneuvojan opinnot näkyvät juuri ulospäin hevosenpidossani, toki tietopohja joiltakin osin on varmasti laajempi kuin monilla hevosenomistajilla.

puomi


Teksti: Eveliina Korhonen   I   Kuvat: Marikan arkistoista

Katso myös

DSC_0997-001

Kun kaikki on jo sanottu

Anniina Gullansin blogi Unelmien musta ja Emilia Kärjen Tähtisafiiri-blogi lopettivat heinäkuun alussa. Miksi naiset päätyivät lopettamaan bloggaamisen ja mitä heille nyt kuuluu?  Anniinan…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.08.2016 20:16
Kategoria: Haastattelu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heidi Mattila ei anna MS-taudin haitata hevosharrastusta

Ylöjärveläinen Heidi Mattila (37) sai MS-diagnoosin vuonna 2010. Miten aktiivisen hevosihmisen elämä muuttui sairauden myötä ja miltä tulevaisuus nyt näyttää? –…

Lue koko juttu »

Julkaistu 05.08.2016 0:01
Kategoria: Haastattelu


koulua

Hevosalan ammattilaiset: hevosen terveysneuvoja Marika Kuutti

Marika Kuutti (24) on kauhavalainen vastavalmistunut hevosen terveysneuvoja. – Voin auttaa ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.07.2016 17:23
Kategoria: Haastattelu


_17A7078

”Ratsastusjousiammunnan suurin haaste liittyy usein ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä”

Villikko Ratsukko -blogista tuttu raisiolainen Anni Jauhiainen (17) löysi ratsastusjousiammunnan valmentajansa kautta. Ratsastusjousiammunnaksi voidaan yleisesti kutsua kaikkea jousiammuntaa, joka tapahtuu…

Lue koko juttu »

Julkaistu 11.07.2016 18:26
Kategoria: Haastattelu


520

blogia

174

postausta

0

postausta tänään