Mainonta | Ota yhteyttä

Kun kaikki on jo sanottu

Anniina Gullansin blogi Unelmien musta ja Emilia Kärjen Tähtisafiiri-blogi lopettivat heinäkuun alussa. Miksi naiset päätyivät lopettamaan bloggaamisen ja mitä heille nyt kuuluu?

IMG_8848 Anniinan ensimmäinen blogi Täysiveristä elämää kertoi jo edesmenneestä Lasse-ruunasta.

LOPETTAMISPÄÄTÖS

– Päätös blogin lopettamisesta syntyi loppujen lopuksi yllättävän helposti. Olin miettinyt lopettamista jo useamman kuukauden, mutta en ihan täysin tosissani. Koin huonoa omaatuntoa siitä, että postausten taso laski koko ajan. Minulla ei ollut aikaa kirjoittaa niin usein kuin olisin halunnut, ja lopulta kirjoittaminen alkoi tuntua vaikealta. Mielestäni siinä vaiheessa on hyvä miettiä, onko bloggaamisen jatkamisessa järkeä, jos kirjoitusmotivaatio on kateissa eikä aiheita postauksiin meinaa keksiä, Anniina kertoo syitä blogin lopettamispäätöksen taustalla.

– Olimme Anniinan kanssa luonnollisesti jakaneet ajatuksia bloggaamisesta. Kumpaakaan ei homma oikein enää kiinnostanut, ja yhtäkkiä vain päätimme, että eiköhän ole aika lopettaa. Kohtalotoverin kanssa lopettaminen tuntui jotenkin helpommalta, mutta emme alun alkaen suunnitelleet lopettavamme samanaikaisesti, Emilia aloittaa. – Itselläni oma sekä muiden tallin henkilöiden yksityisyys oli suuri syy lopettamiselle. Kenelläkään ei ollut koskaan blogiani vastaan mitään, mutta ajatus siitä ettei olisi enää velvollinen kertomaan kaikkea blogiin, kiehtoi. Nyt blogin lopettamisen jälkeen riittää, kun perustelee itselleen ja lähipiirilleen toimintatapansa, eikä tarvitse hakea hyväksyntää blogissa. Tyylini hevostella on sellainen, että se aiheuttaa keskustelua, joten kritiikki jännitti aina. Tuntuu, että blogissa täytyi aina olla samaa mieltä kaikkien kanssa, ja se loi ristiriitaa omaan harrastamiseen.

” Tyylini hevostella on sellainen, että se aiheuttaa keskustelua.” – Emilia

– Koen, että avoimesti blogin kirjottamisen lopettaminen on eräänlainen tabu. Helpompi on vaan kadota pikkuhiljaa. Jos taas jättää vaan kirjoittamatta, niin varsinkin suositumpien blogien perään aletaan huutelemaan, jolloin tulee klikkauksia. Liian usein näkee blogeja, joita pidetään väkisin elossa. Postauksista huokuu se, että kirjoittajalla ei olisi enää aikaa tai kiinnostusta. Mielestäni bloggaamisen lopettamista pitkitetään joskus liikaa, Anniina toteaa.

– Itse tiesin päätökseni, enkä uskaltanut siitä etukäteen vihjailla, koska olisin varmaan jatkanut, jos joku sitä olisi pyytänyt. Sitten blogi olisi vain jatkanut alamäkeään, Emilia naurahtaa.

IMG_6853Emilia ja edesmennyt Oodi.

JÄÄHYVÄISET LUKIJOILLE

– Jäähyväispostaus on ollut lopettamispäätöksestä saakka itsestäänselvyys. En halunnut vain kadota, vaan kertoa selvästi, että tämä oli nyt tältä erää tässä. Koin olevani sen velkaa ihanille lukijoilleni, Anniina selittää.

– Olen Anniinan kanssa samaa mieltä jäähyväispostauksesta. Vaikkei minulla ollutkaan suurta lukijakuntaa, kiinnyin helposti ihaniin aktiivisiin lukijoihini. Ei olisi tullut mieleenikään vain kadota! Uskon myös, että lukijoille jäi parempi mieli, kun lähdin perusteluiden ja jäähyväisten kera, Emilia toteaa. – En usko pettäneeni lukijoita millään tasolla, vaikka muutama lukija lopettamispäätöstä harmittelikin. Yritän ajatella sen niin, että parempi lopettaa kuin antaa lukijoille huonoa luettavaa ja pahimmassa tapauksessa pitkiä taukoja. Tahdon pitää lukijat arjessa hyvin mukana, eikä satunnainen postailu niistä näistä sovi minulle.

– Luulen että lukijanikin olivat huomanneet motivaation laskun blogia kohtaan. Silti tuli hieman paha mieli heidän takia, sillä sain ihania kommentteja Yhden aikakauden päätös -postaukseen, Anniina harmittelee. –  Minulla on ollut todella kannustavia kommentoijia blogissa, ja olenkin ollut todella kiitollinen jokaisesta kommentista.

 

BLOGIMAAILMA ENNEN JA NYT

– Omasta mielestäni saavutin blogiurani aikana todella paljon, Anniina aloittaa. – Paras oli tietenkin Jalustin.netin Kuukauden blogi -titteli! Se yllätti minut täysin ja olin tästä oikeasti todella otettu. En olisi ikinä voinut kuvitellakaan, että blogistani tykättäisiin niin paljon. Myös Chia de Gracian kanssa toteutettu yhteistyö ja bloggaajatapaamiset ovat jääneet mieleen positiivisesti! En oikein usko, että olisin voinut bloggaajana saavuttaa enempää. Enkä toisaalta tiedä, olisinko edes halunnut.

– Itse en aloittaessani osannut odottaa mitään tai haaveilla sen kummemmin mistään suuremmasta, Emilia toteaa. – Alkujaan blogi oli minulle lähinnä vain päiväkirja, ja tein sitä kirjoittamisen ilosta, mutta hiljalleen aloin panostamaan enemmän. Minulle tärkeintä oli se, että saavuttaisin samankaltaisia ihmisiä ja saisin mukavia lukijoita. Mitään sen kummempaa menestystä en tahtonutkaan. Ja saavutinhan minä kaiken mistä haaveilin, sillä olen tavannut blogien kautta upeita ihmisiä!

– Bloggasin useamman vuoden, joten olen päässyt näkemään blogien kulta-ajan ja pikkuhiljaa niiden hiipumisen. Jossain vaiheessa uusia blogeja tuli kuin sieniä sateella ja samaan tahtiin niitä kyllä loppuikin. Blogin sisällöllä ei ollut niinkään väliä, tärkeintä oli, että kirjoitti blogia. Laadukkaat blogit nousivat kuitenkin jalustalle, ja mielestäni moni tällainen laatublogi on edelleen yhtä laadukas kuin mitä pari vuotta sitten. Blogeihin on alettu mielestäni nyt suhtautumaan paljon negatiivisemmin. Pitäisi kirjoittaa usein, laadukaasti ja hienoilla kuvilla höystettynä. Ennen kaupallisuuteen blogeissa ei kiinnitetty niin paljoa huomiota. Nyt valitettavasti keskustelupalstoilla kritisoidaan bloggaajia yhteistyökuvioiden takia, mikä on melko uusi juttu. Tämä on mielestäni todella harmillista niin bloggaajan kuin yhteistyötä tarjonneen yrityksenkin kannalta, Anniina tilittää.

– Minusta blogimaailma taas on muuttunut paljon, mutta parempaan suuntaan, Emilia aloittaa. – Blogiportaalit ovat tuoneet yhtenäisyyttä, mutta myös jakaneet porukkaa. Blogit ovat myös laajentuneet eri some-kanaville, mikä on minusta hauskaa. Erilaiset bloggaajatapaamiset ovat olleet mielenkiintoisia, muita bloggaajia on hurjan mukava tavata! 13173116_10204588684155789_8222756690710728742_o ELÄMÄ ILMAN BLOGIA

Emilia ja Anniina ovat eläneet nyt reilut puolitoista kuukautta ilman blogejaan. Mitä kaksikolle nykyään kuuluu ja minkälaista hevoselämä on nyt, kun siitä ei tarvitse koko aikaa raportoida muille?

– Päällimmäinen tunne blogin lopettamisen jälkeen on edelleen hieman hämmentävä ja helpottunut. Tallilla usein kelaa mielessään blogiin kirjoittamista, sitä kuinka mistäkin asiasta kertoo. Sitten tajuaakin, ettei tarvitsekaan, eikä myöskään tarvitse hermoilla, jos ei saa kuvia. Ennen kuvaajan saaminen oli stressi, nyt kuvat ja videot ovat vain kiva plussa vaikka Facebookissa jaettavaksi. Jos kotona on vapaa-aikaa, ei tarvitse heti mennä tietokoneen ääreen väkisin vääntämään postauksia, vaan voi vaikka rauhoittua kirjan ääreen. Tallilla olo tuntuu nyt paljon vapautuneemmalta, kun ei koe olevansa vastuussa tilittää jokaisesta asiasta blogiin. Nautin siis todella tästä hiljaiselosta ja koen päätökseni olleen oikea, Emilia kertoo.

” Lopettamisen myötä kaikki blogeihin liittyvä on alkanut ahdistaa. ” – Anniina

– Elämä ilman blogia tuntuu helpottavalta! Minun ei enää tarvitse miettiä tallille mennessä, että mitä tänään teen Albertin kanssa, saanko kuvaajaa paikalle ja materiaalia blogiin. Jos tulee joku epäonnistuminen, niin en ole enää velvollinen kirjoittamaan siitä blogiin. Usein tallilla ollessa tulee mieleen, että tästä pitää kirjoittaa blogiin. Se tunne tulee vieläkin, mutta on helpotus tajuta, että hei, ei tarvitse kirjoittaa, Anniina toteaa. – Jäin kuitenkin kaipaamaan kirjoittamista itsessään. Sitä, kun kirjoittaminen on helppoa ja tekstiä tulee täydellisessä flow-tilassa. Ja vuorovaikutusta lukijoiden kanssa!

– Blogimaailma osaa olla myös ilkeä, Emilia harmittelee. – Itse en onneksi saanut paljoa lokaa niskaan, mutta silti kritiikinpelko ahdisti. Sivusta seuranneena muiden haukkumista ja arvostelua pelkäsin sitä myös omalle kohdalleni. Tykkäsin kovasti tuoda omia ajatuksia ja mielipiteitä julki, mutta viime aikoina ei enää tehnyt mieli. Tahdoin vain olla sovussa kaikkien kanssa ja miellyttää kaikkia, ja se jos mikä on täysin mahdotonta. Nyt ei yhtään harmita, enää minun ei tarvitse perustella tekemisiäni vaan voin vapaasti harrastaa kuinka haluan.

” Tahdoin vain olla sovussa kaikkien kanssa ja miellyttää kaikkia. Ja se jos mikä on täysin mahdotonta.” – Emilia

– Olen vähentänyt blogien lukemista todella paljon, Anniina myöntää. – Nykyään blogeja tulee luettua harvakseltaan, ja silloinkin valitsen vain kiinnostavimmat postaukset luettavaksi. Lopettamisen myötä kaikki blogeihin liittyvä on alkanut ahdistaa.

– Minulla on samanlaiset fiilikset kuin Anniinalla, Emilia nyökkää. –  En lue enää juurikaan blogeja, ja kuten Anniinakin sanoi, lukeminen ei innosta vaan tuntuu ennemminkin ahdistavalta. Toisaalta taas tuntuu helpottavalta, kun tietää, ettei itse enää tarvitse postata väkisin mitään!

– Blogin lopettamisen jälkeen mietin hetken, jos jatkaisin Fantin kuulumisten kertomista sosiaalisen median kanavissa. Kokeilinkin Instagram-tiliä Fantille, mutta se ei ottanut tuulta alleen. En siis ainakaan hetkeen pistä mitään some-kanavaa pystyyn, nautiskelen hiljaiselosta ja täytän sitten oman Facebookini ja Instagramini Fantin kuvilla, Emilia naurahtaa.

– Pakko myöntää, että kokonaan katoaminen Internetin ihmeellisestä maailmasta houkuttaisi kovasti, Anniina virnistää. – Tällä hetkellä blogin Facebook-sivu on vielä olemassa, ja minulla on Instagramissa tili. Toisen varmaan suljen, mutta en ole vielä päättänyt, että kumman.

DSC_0997-001Kiitos ja kumarrus Emilian ja Fantin tapaan.


Teksti: Eveliina Korhonen   I   Kuvat: Anniinan ja Emilian arkistot

Katso myös

DSC_0997-001

Kun kaikki on jo sanottu

Anniina Gullansin blogi Unelmien musta ja Emilia Kärjen Tähtisafiiri-blogi lopettivat heinäkuun alussa. Miksi naiset päätyivät lopettamaan bloggaamisen ja mitä heille nyt kuuluu?  Anniinan…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.08.2016 20:16
Kategoria: Haastattelu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heidi Mattila ei anna MS-taudin haitata hevosharrastusta

Ylöjärveläinen Heidi Mattila (37) sai MS-diagnoosin vuonna 2010. Miten aktiivisen hevosihmisen elämä muuttui sairauden myötä ja miltä tulevaisuus nyt näyttää? –…

Lue koko juttu »

Julkaistu 05.08.2016 0:01
Kategoria: Haastattelu


koulua

Hevosalan ammattilaiset: hevosen terveysneuvoja Marika Kuutti

Marika Kuutti (24) on kauhavalainen vastavalmistunut hevosen terveysneuvoja. – Voin auttaa ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.07.2016 17:23
Kategoria: Haastattelu


_17A7078

”Ratsastusjousiammunnan suurin haaste liittyy usein ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä”

Villikko Ratsukko -blogista tuttu raisiolainen Anni Jauhiainen (17) löysi ratsastusjousiammunnan valmentajansa kautta. Ratsastusjousiammunnaksi voidaan yleisesti kutsua kaikkea jousiammuntaa, joka tapahtuu…

Lue koko juttu »

Julkaistu 11.07.2016 18:26
Kategoria: Haastattelu


520

blogia

174

postausta

0

postausta tänään