Mainonta | Ota yhteyttä

”Ratsastusjousiammunnan suurin haaste liittyy usein ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä”

Villikko Ratsukko -blogista tuttu raisiolainen Anni Jauhiainen (17) löysi ratsastusjousiammunnan valmentajansa kautta.

_17A6570Ratsastusjousiammunnaksi voidaan yleisesti kutsua kaikkea jousiammuntaa, joka tapahtuu hevosen selästä. Urheilulajina se kuitenkin mielletään lajiksi, jossa ratsastaja ampuu jousella yhteen tai useampaan maalitauluun hevosen laukatessa tietyn tyyppistä rataa pitkin. Suorituksessa pyritään mahdollisimman nopeaan ja tarkkaan ampumiseen pisteiden maksimoimiseksi.

– Valmentajani Katariina Albrecht harrastaa lajia, joten hänen kauttaan pääsin kokeilemaan jousiammuntaa ja tutustumaan ratsastusjousiammuntaan. Tänä keväänä tulin sitten ostaneeksi oman jousen, jonka kanssa osallistuin Mihai Cozmein vetämälle viikonloppukurssille huhtikuun alussa. Kurssin jälkeen treenasin ahkerasti maasta, jonka jälkeen aloin kouluttaa poniani lajiin valmentajieni avustuksella. Koulutuksen edettyä pääsin ampumaan ensimmäiset kerrat hevosen selästä, ja siitä se innostus vasta lähtikin hurjaan nousuun, Anni kertoo lajin alkuvaiheista. – Nyt takana on reilut kolme kuukautta lajin parissa ja ensimmäiset kisatkin on jo käyty.

 

Lajiin ei tarvita omaa hevosta

– Lajin voi aloittaa esimerkiksi etsimällä omien lähialueiden muita harrastajia tai lajin opettajia, joiden kanssa pääsee tutustumaan ratsastusjousiammunnan saloihin. Suomen Ratsastusjousiampujain Liitto ry (SRJL) ja sen jäsenseurat järjestävät myös kursseja ja leirejä ympäri Suomea, Anni kertoo. – Oma hevonen ei ole välttämätön, koska hevosen voi yleensä vuokrata. Muista ratsastuksen lajeista poiketen myös kisoissa ratsastetaan usein lainahevosella. Omallakin hevosella pääsee toki osallistumaan, mutta se ei tässä lajissa ole lainkaan pakollinen.

Lajin alkuvaiheessa varusteita ei ainakaan heti tarvitse hankkia omaksi. – Ammuntaa pääsee varmasti kokeilemaan lainajousellakin, mutta oma jousi olisi ainakin vähänkään pidemmän päälle hyvä olla, samoin nuolet, Anni pohtii. – Jousen tulee olla perinteistä mallia eli esimerkiksi nuolihyllyjä tai muita lisäosia ei ratsastusjousiammunnassa käytetä. Jousen ja nuolien lisäksi nuoliviini helpottaa nuolien mukana pitoa varsinkin hevosen selästä, mutta saman asian hoitaa esimerkiksi vyö, jonka väliin nuolet voi laittaa.

Mikäli lajin aloittajalla ei ole kokemusta hevosista tai jousiammunnasta, tulee molempia lajeja treenata ensin erikseen. Kummatkin lajit tulee hallita kohtuullisesti ennen kuin ne voidaan yhdistää. Yleisesti ratsastus on näistä kahdesta haastavampaa, joten kokeneelle ratsastajalle laji on usein helpompaa kuin kokeneelle jousiampujalle. Tämä on kuitenkin aina tapauskohtaista, eikä mikään estä ratsastusjousiammunnan aloittamista ilman mitään aiempaa kokemusta kummastakaan lajista. – Siinä tapauksessa pitää vain olla kärsivällinen, koska opettelu saattaa viedä todella paljon aikaa, Anni naurahtaa.

_17A8672

”Suurin haaste liittyy ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä, kun ohjista pitäisi irrottaa”

Jos henkilö omaa kohtuulliset taidot ratsastuksessa, mutta ei jousiammunnassa, harjoittelu aloitetaan ensin maasta jousen kanssa. Kun perustekniikka ja jousen käsittely alkavat olla hallussa maasta käsin, voidaan harjoittelu aloittaa hevosen selästä.

– Riippuen ratsastajan taitotasosta ja aiemmista kokemuksista, itsessään jo ilman ohjia ratsastaminen saattaa olla monelle uusi kokemus, joten sitä kannattaa harjoitella ennen jousen ja nuolien ottamista hevosen selkään. Ampumiseen liittyviä asentoja ja liikkeitä voi kuivaharjoitella kaikissa askellajeissa, jotta tasapaino, kehonhallinta sekä ennen kaikkea luottamus hevoseen kasvavat, Anni selittää. –Monelle suurin haaste liittyy pelkoon kontrollin menetyksestä ohjista irrottaessa, joten on tärkeää, että ratsastaja ei pelkää ohjien päästämistä, kun mukana ovat jousi ja nuolet.

Hevosen selästä ampuminen aloitetaan yleensä paikallaan seisten tai käynnistä. Hiljalleen vaikeustasoa nostetaan, jolloin ruvetaan ampumaan myös ravista ja laukasta. Yleisesti ravista ampuminen on vaikeampaa kuin laukasta, mutta hitaampi vauhti tekee siitä hyvän välivaiheen ennen reippaammasta askellajista ampumista.

– Toki harjoittelu kannattaa aloittaa kokeneella hevosella, mutta jos kyseessä on vasta koulutusvaiheessa oleva hevonen, harjoitusten porrastaminen korostuu entisestään, Anni kertoo viitaten samalla omaan 4-vuotiaseen Pink Sky –nimiseen ponitammaansa. – Pinkki on herkkä ja reaktiivinen tapaus, jonka koulutus lajiin on ollut aikaa vievää. Poni on aina hyvin innokas ja kiinnostunut jousen kanssa treenaamisesta, mutta kuumenee selästä ammuttaessa melko paljon ja tarvitsee paljon rutiinia tullakseen rauhallisemmaksi.

13246229_1745816935675360_7897893341587688215_o

”Selästä ampuminen on hevosille yleensä vieras ja jännittävä asia”

Hevosen totutus ratsastusjousiammuntaan voidaan toteuttaa monella tavalla, hevosesta ja sen kouluttajasta riippuen. Anni kertoo, että yleisimmin koulutus aloitetaan esittelemällä hevoselle varusteet maasta käsin ja totuttamalla se niiden ääniin ja liikkeisiin sekä lopulta myös itse ampumiseen. Kun hevonen hyväksyy asiat maasta, voidaan totutusta jatkaa selästä. Yleensä aloitetaan varusteiden liikuttelusta paikallaan seisten, jotta hevonen voi rauhassa hyväksyä niiden läsnäolon selässä.

– Ennen jousen ja nuolien ottamista selkään, kannattaa hevosen kanssa kokeilla ratsastaa kaikissa askellajeissa omia käsiään ilmassa suurieleisesti liikutellen, Anni sanoo. – Näin hevonen tottuu ratsastajan raajojen suurempiin liikeratoihin sen yläpuolella, eikä pelästy ratsastajan liikkeitä jousen ja nuolien kanssa toimiessa. Jousen ja nuolet voi myös aluksi ottaa mukaan normaaleille ratsastuskerroille sen suuremmin niitä käyttämättä, jotta hevonen saa rauhassa tottua niihin selässään.

Millainen hevonen lajiin sitten soveltuu? – Ratsastusjousiammuntaan sopii melkein millainen hevonen vain, kunhan se totutetaan lajin varusteisiin ja ampumiseen huolellisesti, Anni aloittaa. – On kuitenkin selvää, etteivät kaikki hevoset sovi lajiin, kun taas jotkut vain tarvitsevat paljon enemmän aikaa koulutukseen kuin toiset. Selästä ampuminen on hevosille yleensä vieras ja jännittävä asia, mutta totuttuaan touhuun ne alkavat usein jopa pitää siitä!

 

Suuntana SM-kisat

Suomessa järjestetään muutamia ratsastusjousiammuntakilpailuja vuodessa, mutta laji ei vielä ole täällä erityisen suosittu. Harrastajien määrä on kuitenkin koko ajan kasvussa, kun lajia on saatu tuotua ihmisten tietoisuuteen. Maailmalla ratsastusjousiammunta sen sijaan vetää enemmän ihmisiä puoleensa, ja erityisesti Aasian maissa laji on erittäin suosittu ja arvostettu. Täten myös kilpailuja on ulkomailla enemmän tarjolla.

Anni on ehtinyt harrastaa lajia reilut kolmisen kuukautta. Ensimmäiset kisat on kuitenkin jo käyty ja seuraavat, hieman suuremmat kisat ovat jo tiedossa. – Ne ovat vaatimattomasti lajin SM-kisat, jotka järjestetään 27.—28.8.2016 Ylistarossa, Anni naurahtaa.

_17A6984


Teksti: Eveliina Korhonen   I   Kuvat: Kisakuvat Marjo Ulvinen, muut kuvat Kerttu Uoti

Katso myös

DSC_0997-001

Kun kaikki on jo sanottu

Anniina Gullansin blogi Unelmien musta ja Emilia Kärjen Tähtisafiiri-blogi lopettivat heinäkuun alussa. Miksi naiset päätyivät lopettamaan bloggaamisen ja mitä heille nyt kuuluu?  Anniinan…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.08.2016 20:16
Kategoria: Haastattelu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heidi Mattila ei anna MS-taudin haitata hevosharrastusta

Ylöjärveläinen Heidi Mattila (37) sai MS-diagnoosin vuonna 2010. Miten aktiivisen hevosihmisen elämä muuttui sairauden myötä ja miltä tulevaisuus nyt näyttää? –…

Lue koko juttu »

Julkaistu 05.08.2016 0:01
Kategoria: Haastattelu


koulua

Hevosalan ammattilaiset: hevosen terveysneuvoja Marika Kuutti

Marika Kuutti (24) on kauhavalainen vastavalmistunut hevosen terveysneuvoja. – Voin auttaa ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.07.2016 17:23
Kategoria: Haastattelu


_17A7078

”Ratsastusjousiammunnan suurin haaste liittyy usein ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä”

Villikko Ratsukko -blogista tuttu raisiolainen Anni Jauhiainen (17) löysi ratsastusjousiammunnan valmentajansa kautta. Ratsastusjousiammunnaksi voidaan yleisesti kutsua kaikkea jousiammuntaa, joka tapahtuu…

Lue koko juttu »

Julkaistu 11.07.2016 18:26
Kategoria: Haastattelu


520

blogia

174

postausta

0

postausta tänään