Mainonta | Ota yhteyttä

Voittoisa valmennettava

000mKaarinassa asuvan Micaela ”Miksu” Heinon (19) kahdeksas valmennuskausi on lähestymässä loppuaan. Perniön Ponitallin kilpavalmennuksessa treenaava nuori nainen kertoo kuluvan vuoden olleen muutoksia täynnä, joista isoimpana varmasti kilpakumppanin vaihto: siro ja ketterä Perran Dancing Queen eli Ponita vaihtui keväällä suureen ja kapasiteetikkaaseen Perran Lady of the Lakeen eli Ladyyn.

Miksu aloitti valmennuksen keväällä 2012. Sitä ennen hän oli käynyt Perniön Ponitallilla kahdella kesäleirillä ja yhdellä hiihtolomaleirillä, jonka jälkeen hän päätti aloittaa valmennuksen.  – Muistan, miten pelottavaa ja outoa kaikki aluksi oli. Aiemmin olin viihtynyt vain kotona tai lähitallilla, ja yhtäkkiä vietinkin viikonloput suuressa joukossa vieraiden ihmisten keskellä, Miksu muistelee ensimmäisiä valmennusviikonloppujaan.

 

Kisakumppanin vaihto

Se, miten Miksu päätyi kisaamaan juuri Ponitalla ei ollut sattumaa. – Tiesin jo valmennuksen aloittaessani, että haluan valmentautua juuri Ponitalla. Jo pikkutytöstä asti olin haaveillut, että pääsisin tutustumaan tammaan paremmin, Miksu muistelee. Pelkkää ruusuilla tanssimista parin yhteiselo ei kuitenkaan ole ollut, ja varsinkin alussa Miksu muistelee jopa pelänneensä Ponitaa: ”Aluksi en uskaltanut mennä karsinaan, jos Ponita oli takapuoli ovelle päin. Pelkäsin alussa todella paljon, ja pidin aina Ponitaa kiinni ja pyysin kavereita apuun.”

Ajan myötä pelot kuitenkin hävisivät, ja kaksikon yhteistyö alkoi toimia aina vaan saumattomammin.  Tällä hetkellä he kilpailevat aluetasolla 100 cm luokissa, lähes aina sijoittuen. Tärkeimmiksi saavutuksikseen Ponitan kanssa Miksu listaa muun muassa ratsastuskouluoppilaiden junioreiden estemestaruuden kahtena peräkkäisenä vuonna.

Jossain vaiheessa Miksun oli kuitenkin hyväksyttävä lähinnä ajankäytöstä johtuvat realiteetit. Naisen oli mietittävä, mitä hän valmennukselta oikein halusi. – Ponitalla olisi kapasiteettia paljon isompiin luokkiin, mutta en ehdi valmennusviikonloppujen aikana treenata sitä korkeammalle tasolle, Miksu selittää. – Kieltämättä oli kova pala tajuta, ettemme yhdessä pääsisi tämän pidemmälle.

Miksu halusi kuitenkin jatkaa kilpailemista ja mielellään vielä isommissa luokissa. Tässä kohtaa valmentaja Satu Aittamäki ehdotti Miksulle vaihtoa hevoseen. – Satu halusi minun koittavan Ladya. Siinä oli onnea matkassa, sillä Ladylla aiemmin valmentautuneet olivat juuri lopettaneet, ja minä taas olin vailla hevosta, jolla riittäisi kapasiteettia isoihin luokkiin, Miksu kertaa viime kauden tapahtumia. – Ensimmäisissä kisoissamme nappasimme sinivalkoisen ruusukkeen, ja viimeistään siinä vaiheessa tiesin, että olin löytänyt etsimäni treenikaverin.

Aivan kivuttomasti vaihto Ponitasta Ladyyn ei kuitenkaan mennyt. – Ladylla on Ponitaan verrattuna kolme kertaa isompi askel, se on kaksi kertaa isompi ja muutenkin se on Ponitan ääripää, Miksu luettelee tammojen välisiä eroavaisuuksia. – Toisaalta tykkään todella paljon siitä, että Ladyssa riittää haastetta eikä se pelasta niin paljon kuin Ponita. Enää en voisikaan kuvitella vaihtavani kokonaan takaisin Ponitaan, vaikka aionkin ponilla vielä jonkin verran kilpailla.11.valkku k2015 103


”Ratsastan voitosta”

– Ratsastajana olen todella päättäväinen enkä luovuta helposti. Minulla on paljon tavoitteita ja tahtoa kehittyä, Miksu kuvailee itseään ratsastajana. – Ajattelen myös paljon hevosta: miten ratsastan ja kuinka raskaasti. Kehun hevosia myös aina, kun siihen on aihetta.

Miksu myöntää, että toisinaan tulee myös aikoja, kun ratsastaminen ei kiinnosta. Yleensä nämä ajat ajoittuvat juuri pitkiin valmennusputkiin, ja varsinkin syksyisin tulee jaksoja, jolloin tallille ei jaksaisi mennä ollenkaan. – Silti koitan vaan tsempata itseäni jaksamaan, etteivät hyvä valmennus ja siihen panostettu raha mene hukkaan.

Kilpailutilanteissa Miksu on kuitenkin elementissään. Nainen sanoo ratsastavansa lähes aina voitto mielessään. – Olen hyvin kilpailuhenkinen ja voitontahtoinen. Otan todella paljon riskejä eikä ”varman päälle” kuulu sanavarastooni ollenkaan, Miksu naurahtaa. – Olen kuullut, että näytän ylimieliseltä kisoissa. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan keskityn todella paljon rataan, hevoseen ja suoritukseen.

Myös epäonnistumiset kuuluvat lajiin. Joskus radalta mukaan lähtee puomi tai parikin, joka tietenkin harmittaa voitontahtoista naista. – Silloin saatan olla hetken naama väärinpäin, mutta se menee nopeasti ohi.  Kilpailuhenkisyydestäni huolimatta osaan kuitenkin iloita myös muiden onnistumisista. Varsinkin, jos kavereilla menee hyvin, fiilis on korkealla itsellänikin, Miksu summaa.

 

Valmennuksen hyviä ja huonoja puolia

Miksun mielestä Perniön Ponitallin tarjoama valmennus sopii hyvin monenlaisille ratsastajille. Omaan tai ylläpitohevoseen verrattuna valmennus on huomattavasti halvempi ja vähemmän aikaa vievempi vaihtoehto.  – Valmennus on todella hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka haluaa treenata tavoitteellisesti ja kisata paljon, mutta jolla ei ole varaa omaan hevoseen, Miksu kertoo. – Valmennus on myös monipuolista. Siellä pääsee hyppäämään, maastoilemaan ja vääntämään koulua. Hevosia ja ponejakin on niin monenlaisia, että jokaiselle löytyy varmasti mieluinen kaviokas. Lisäksi valmentajamme Satu on mukava, ja tunneille on aina kiva mennä.

Valmennuksen miinuspuoliksi Miksu nostaa ensimmäisenä kulut, joista kausimaksu on vasta osa. Varsinaisen kausimaksun lisäksi valmennettavat maksavat itse ruokailut, lähtömaksut ja matkakulut sekä kisoihin että valmennukseen.  – Myös draamaa on enemmän kuin laki sallii. Mutta mitä muuta voikaan odottaa, kun kymmenen teinityttöä laitetaan saman katon alle monena viikonloppuna? Miksu naurahtaa. – Tunnen itseni välillä hieman ulkopuoliseksi, sillä muut valmennettavat ovat minua 4—5 vuotta nuorempia. Vaikka tulenkin kaikkien kanssa toimeen, ikäero kuitenkin näkyy.

Valmennettavat käyvät kisoissa lähinnä syksyisin ja keväisin. Kisoihin suunnataan yleensä Varsinais-Suomen alueelle, mutta joskus kisaamaan lähdetään kauemmaskin.  – Talvisin emme oikeastaan pääse kisaamaan,  sillä hevosrekka yhdistettynä liukkaaseen ja mutkikkaaseen pikkutiehen ei ole paras yhdistelmä, Miksu harmittelee. – Talvisin meillä on kuitenkin todella hyvin aikaa treenata. Ja totta kai sekin on tärkeää. Emme voi aina vain kilpailla.

DSC_6568


Nopeaa kehitystä

Miksu muistelee, ettei tiennyt ratsastuksesta juuri mitään aloittaessaan valmennuksen. Peräänanto, avo- ja sulkutaivutus olivat täysin vieraita käsitteitä. Hyppykokemuskin rajoittui lähinnä puomeihin. Miksu onkin hyvä esimerkki siitä, mitä kovalla työllä ja voitontahdolla voi saada aikaan. – Minun ja Ponitan ensimmäiset kisat olivat pienet harjoituskisat 60 cm tasolla, ja nyt kilpailemme aluetasolla 100 cm sijoittuen. Ladyn kanssa alan pikkuhiljaa siirtyä 110 cm luokkiin. Siitä jokainen voi päätellä, miten pitkälle valmennuksessa on mahdollista edetä, Miksu toteaa.

Kenelle Miksu sitten suosittelee valmennusta? Yhtä selkeää kohderyhmää on vaikea rajata, sillä valmennuksella on niin paljon annettavaa. Valmennettavien ikä pyörii 13—16-vuoden välillä, mutta joukkoon mahtuu myös sekä nuorempia että vanhempia. – Nuoret, jo perusasiat osaavat saavat valmennuksesta varmasti eniten irti, sillä kehittymään pääsee nopeasti, Miksu arvioi. – Valmennus sopii myös kaikille tavoitteellisesta treenaamisesta kiinnostuneille, sekä niille, jotka kaipaavat itsenäisyyttä ja tietynlaista jännitystä elämäänsä.

 

Ikävien kommenttien vahvistama

Valmennuksen lisäksi Miksu kirjoittaa myös suosittua Un rêve rose –nimistä blogia. – Blogissa on paljon videopostauksia, sillä tykkään tehdä niitä, Miksu kertoo. – Lisäksi siellä on paljon tavallisia postauksia kisoista ja valmennuksista. Miksu suositteleekin blogiaan kisaamisesta ja videopostauksista kiinnostuneille.  Myös ne, joilla ei ole mahdollisuutta omaan hevoseen, pääsevät seuraamaan läheltä yhtä vaihtoehtoa ratsastuskoulutunneille.

– Valitettavasti blogini ei kuitenkaan enää ole kovin aktiivinen, sillä minulla ei tällä hetkellä ole toimivaa konetta. Motivaatiota ja intoa kuitenkin löytyy, joten toivon keksiväni jonkin ratkaisun mahdollisimman pian, Miksu suunnittelee.

Vaikka kivat kommentit, kehut ja vuoropuhelut kommenttiboksissa ovatkin bloggaamisen suola, on suosittuudella varjopuolensa. Miksu kertoo saavansa usein kommentteja, joissa häntä painostetaan bloggaamaan useammin. Vaatiminen ja painostus tuntuvat naisesta kohtuuttomilta, sillä hän kirjoittaa blogia itselleen. Postauksia tulee siis silloin, kun aikaa ja intoa on.

– Negatiiviset kommentit ja kateelliset ihmiset ovat blogiharrastuksen ikäviä puolia, Miksu pohtii. – Olen saanut niin paljon negatiivisia kommentteja, että nykyään voin ajatella niiden vain vahvistavan minua. Antaa kateellisten huudella!

1959477_639574379495736_7404698836827538953_nVuoden 2014 valmennettavat.


TAUSTAA: Kilpavalmennus on Perniön Ponitallilla järjestettävä viikonloppuvalmennus, joka koostuu syys- ja kevätkaudesta. Kesäisin ei ole valmennuksia leireistä johtuen. Kauden aikana on 11 valmennusviikonloppua. Viikonloppu sisältää yhden ohjatun este- ja koulutunnin sekä niin paljon itsenäistä ratsastusta kuin vaan haluaa. Valmennus on estepainotteinen, ja tallilta lähdetäänkin lähinnä estekilpailuihin. Valmennukseen otetaan maksimissaan kymmenen henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Tällä hetkellä valmennus on täynnä.


 

Teksti: Eveliina Korhonen, kuvat: Miksun arkistoista.

Katso myös

DSC_0997-001

Kun kaikki on jo sanottu

Anniina Gullansin blogi Unelmien musta ja Emilia Kärjen Tähtisafiiri-blogi lopettivat heinäkuun alussa. Miksi naiset päätyivät lopettamaan bloggaamisen ja mitä heille nyt kuuluu?  Anniinan…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.08.2016 20:16
Kategoria: Haastattelu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heidi Mattila ei anna MS-taudin haitata hevosharrastusta

Ylöjärveläinen Heidi Mattila (37) sai MS-diagnoosin vuonna 2010. Miten aktiivisen hevosihmisen elämä muuttui sairauden myötä ja miltä tulevaisuus nyt näyttää? –…

Lue koko juttu »

Julkaistu 05.08.2016 0:01
Kategoria: Haastattelu


koulua

Hevosalan ammattilaiset: hevosen terveysneuvoja Marika Kuutti

Marika Kuutti (24) on kauhavalainen vastavalmistunut hevosen terveysneuvoja. – Voin auttaa ruokinnan suunnittelussa ja sopivien varusteiden löytämisessä, käytösongelmissa sekä monissa hevosten terveyteen…

Lue koko juttu »

Julkaistu 18.07.2016 17:23
Kategoria: Haastattelu


_17A7078

”Ratsastusjousiammunnan suurin haaste liittyy usein ratsastajan pelkoon kontrollin menetyksestä”

Villikko Ratsukko -blogista tuttu raisiolainen Anni Jauhiainen (17) löysi ratsastusjousiammunnan valmentajansa kautta. Ratsastusjousiammunnaksi voidaan yleisesti kutsua kaikkea jousiammuntaa, joka tapahtuu…

Lue koko juttu »

Julkaistu 11.07.2016 18:26
Kategoria: Haastattelu


520

blogia

236

postausta

0

postausta tänään