Mainonta | Ota yhteyttä

Kysy kuvaajalta – VASTAUKSET 2/2

”Muokkaatko paljon ottamia kuviasi, ennen kuin julkaiset ne esim. blogissasi?”
Kaikki blogiin menevät kuvat käyvät läpi perus kuvankäsittelyprosessin. Kuvaan nykyään pääasiassa raw-kuvia, mikä tarkoittaa sitä, että mikään kuvistani ei ole valmis siinä kohtaa, kun ne koneelle lataan. Kuvat ovat ikään kuin raakatiedostoja, jotka pitää kehittää, ja tämä kehittäminen tehdään kuvankäsittelyohjelmalla. Tähän käsittelyprosessiin kuuluu valkotasapainon tarkistus, valotuksen hienosäätö ja mahdollisesti värien pieni viilaus. Lisäksi terävöitys (kun kuvia pienentää ne helposti epäterövöityvät), suoristus ja kohinan poisto tehdään tarvittaessa.Tämän lisäksi blogin kuviin laitan signeerauksen/vesileiman, josko se hieman ehkäisisi kuvien lähtemistä omille teilleen. Alla on esimerkki kuvasta ennen ja jälkeen käsittelyn.

B64B3761Ennen // Jälkeen

 

”Haluaisin vain tietää, voiko hevosia kuvaamalla tienata? Millon rupesit pyytämään rahaa kuvaamisesta?”
Tällä lailla harrastetasolla ei oikeastaan voi. Itse taisin ruveta pyytämään rahaa muutamia vuosia sitten: rajan vedin siihen, kun rupesin tekemään kuvaamista muille, enkä ainoastaan omaksi iloksi. Omakin pyyntini on hyvin nimellistä, käytännössä pyrin kattamaan matkakulut ja muutaman euron päälle, yhden kuvauksen valmiiksi saattamisessa kun menee itseasiassa yllättävän paljon aikaa. Otetaan esimerkkinä yksi lähiviikonlopun kuvaus. Matkoihin ei mennyt aikaa käytännössä mitään, kun hevoset (2kpl) asuivat niin lähellä kotiani, ehkä noin 30 minuutin matkan päässä. Kuvauspaikalla kuitenkin vierähti noin puolitoista tuntia. Tämän jälkeen siirsin kuvat koneelle ja aloitin käsittelyn. Ensimmäisenä päivänä aikaa meni noin tunti, kun kuvien siirtoaikaa ei lasketa mukaan (tein muutaman kuvan läpikatselun yhteydessä). Seuraavan päivänä 3 tuntia, ja sitten vielä seuraavana noin puolitoista tuntia. Eli kokonaisuudessaan aikaa on käytetty arviolta seitsemän tuntia – ylikin saattoi mennä jonkin verran. Eli karkeasti laskettuna, tuntipalkka oli noin 5 euron luokkaa kahden hevosen kuvaamisesta ja kuvia luovutan eteenpäin noin 120 kpl yhteensä tuolta päivältä, eli yhden kuvan hinnaksi muodostuu noin 0,30 euroa.

 

”Voitko näyttää kuvia ennen ja jälkeen muokkauksen?”
Toki voin, näitä löytyy aina välillä blogistakin, mutta tässä muutama nopeasti haettuna:

ennenjalkeen

ennenjalkeen3 ennenjalkeen2

”Entä miten lähdet jotain tavallisia kuvia korjaamaan ja muokkaamaan? Haluan nähdä eri vaiheet!”
Tätä taisinkin tuolla ylempänä jo kertaalleen selittää, mutta tässä vielä kuvavaiheiden kanssa. Ihan ensimmäisenä korjaan tarvittaessa valotusta ja valkotasapainoa. Esimerkiksi ainakin omalla koneellani katsottuna tämä esimerkkikuva on hieman liian valoisa, sillä olin hämärän metsän jälkeen unohtanut säätä asetuksiani.

muokkauksia1

Tämän jälkeen säädän hieman valoja, varjoja ja kontrastia siten että kuva on ok omaan silmääni ja yleensä myös hieman pelaan vibrance-väriensäätötyökalun kanssa. Tässä kuvassa esimerkiksi vaalea lumi aiheutti sen, että highlights-säätö on pitänyt viedä minimiin, jotta maa saa takaisin sävyjään.
muokkauksia2Aivan lopuksi vielä suoristan kuvan tai lisään vinjentointia tarpeen mukaan. Tätä kuvaa en kuitenkaan ole suoristanut, vaan siihen on tehty vain perus muokkauksia valotuksen osalta.

 

”Kuvien muokkaamiskysymyksiä. Miten kuvasta poistetaan vaikka aita tai naru tai ohjat?  // Miten saan riimunarun pois kuvasta?”
Täältä löytyy tekemäni vinkkipostaus juuri tuohon asiaan, se toimii pienissä käsittelyissä suurimaan osan kuvien kanssa.

Postauksessa kulkee koko ajan kuva esimerkkinä. En tähän tuota asiaa ala uudelleen kirjoittamaan, muuten tekstistä tulisi niin pitkä.

 

”Miten ”studiokuva” otetaan?”
Nämä itsetehdyt studiokuvat kuvataan siten, että hevonen asetetaan pimeää taustaa vasten niin, että sen pää/etuosa jää valon puolelle. Näin kun kuva valotetaan hevosen pään valoisuuden mukaan, tulee jo valmiiksi pimeästä taustasta tumma. Hyviä paikkoja ovat erilaiset oviaukot, esimerkiksi maneesin oviaukoilla on paljon tilaa ja maneesi pysyy suhteellisen pimeänä kun valot pitää pois päältä.

 

”Voinko muokata tavallisesta kuvasta studiokuvan?”
Peraatteessa kyllä, mutta se vaatiin paljon taitoa jotta kuva näyttää luonnolliselta. Tällöin pitää koko kuvan tausta vaihtaa tummaksi, ja yleensä kun tämä tehdään jäävät hevosen reunat rosoisiksi tai valotus todella omituiseksi. Olen ehkä muutaman oikeasti hyvän tällaisen kuvan nähnyt, mutta ne ovat harvassa.

 

”Oletko ammatiltasi valokuvaaja?”
En ole ammattilainen. Olen ihan pesunkestävä harrastaja. Esimerkiksi tulevasta kuvausvuodesta tulee hiljaisempi elämässä tapahtuvien muutosten takia, mutta aina kun ehdin, niin kuvaamaan pitäisi koittaa päästä.

 

”Jos haluan hyvän rakennekuvan, niin seisonko kun kuvaan vai pitääkö kuvata kyykyssä?”
Tämä riippuu täysin hevosen koosta. Yleisenä ohjeena olen oppinut sen, että suurin piirtein hevosen rinnan korkeudelta kuvatessa kuvasta tulee luonnollisin. Isojen hevosten kanssa voi siis seistä, mutta shetlanninponia kuvatessa kannattaa kyykistyä.


Teksti ja kuvat: Annika Mäki

Katso myös

ennenjalkeen

Kysy kuvaajalta – VASTAUKSET 2/2

”Muokkaatko paljon ottamia kuviasi, ennen kuin julkaiset ne esim. blogissasi?” Kaikki blogiin menevät kuvat käyvät läpi perus kuvankäsittelyprosessin. Kuvaan nykyään…

Lue koko juttu »

Julkaistu 09.05.2016 15:43
Kategoria: Valokuvaus


a2

Kysy kuvaajalta – VASTAUKSET 1/2

  ”Kannattaako valokuvatessa käyttää paljon kamerajalkaa?” Hevosia kuvatessa en ole kyseistä välinettä ikinä tarvinnut tai osannut käyttää. Olen kokenut sen…

Lue koko juttu »

Julkaistu 23.03.2016 18:26
Kategoria: Valokuvaus


B64B0995

Kysy kuvaajalta!

Neliosainen kuvaussarja käsitteli kuvaamista yleisellä tasolla, joten nyt on aika keskittyä yksityiskohtiin. Sarjan loppuhuipennukseksi Annika lupasi vastata kuvaamista ja kuvanmuokkausta koskeviin kysymyksiin….

Lue koko juttu »

Julkaistu 24.02.2016 20:58
Kategoria: Valokuvaus


IMG_7680

Valokuvaus, osa 4: Ajoitus liikekuvissa

Kilpailu- ja liikekuvien pääasiallinen tarkoitus on saada hevonen näyttämään mahdollisimman hyvältä suorituksen tai treenien aikana. Liikekuvaukseen onkin muodostunut erilaisia standardeja siitä, miten…

Lue koko juttu »

Julkaistu 24.02.2016 0:01
Kategoria: Valokuvaus


520

blogia

186

postausta

0

postausta tänään